Košík je prázdný

Kurzy na míru

MS PowerPoint - motivy

Tvorba a úprava motivů - MS PowerPoint

Motivy jsou kombinací barev, písem a efektů motivu a pozadí použitých u jednoho nebo více snímků nebo celé prezentace. Motivy se zobrazují v galerii Motivy na kartě Návrh. Otevřete-li galerii Motivy, uvidíte motivy použité v prezentaci, kterou jste otevřeli, vlastní motivy (pokud byly nějaké vytvořeny) a předdefinované motivy.

Umístíte-li ukazatel myši na miniaturu v galerii Motivy, zobrazí se náhled toho, jak bude motiv vypadat, použijete-li jej pro prezentaci. Tato funkce se nazývá dynamický náhled. Bez nutnosti na něco klikat nebo něco provádět uvidíte, jak by snímek vypadal s desítkami různých použitých motivů.

Chcete-li změnit nebo upravit prvky motivu, klikněte na položku Barvy, Písma nebo Efekty.

Nastavení barev motivu

Změna barev se vlastně podobá vybírání variací motivu, abyste se tedy ujistili, že vaše prezentace týkající se dovolené v tropech bude jedinečná, upravte barvy motivu výběrem jiných barev.

  1. Snímek s předdefinovaným motivem Tok.
  2. Stejný snímek s upravenými barvami.

Kliknete-li na tlačítko Barvy, zobrazí se v galerii Barvy motivu všechny sady barev z předdefinovaných motivů spolu s odpovídajícími názvy motivů. Chcete-li vytvořit vlastní barvy, klikněte na položku Vytvořit nové barvy motivu v dolní části galerie Barvy motivu.

Změna pozadí snímku

Po úpravě barev přejdeme k přidání pozadí na snímek. Všechny prezentace mají pozadí, ale výchozí pozadí je často bílé, což vypadá, jako by to ani nebylo pozadí. Chcete-li změnit styl pozadí, klikněte na tlačítko Styly pozadí na kartě Návrh.

  1. Motiv Tok s výchozím pozadím.
  2. Styl pozadí s plnou barvou.
  3. Pozadí s texturou.

Styly pozadí jsou určovány motivem, změní-li se tedy motiv, změní se také možnosti výběru v galerii.

Stejně jako u motivů můžete styly pozadí použít buď pouze u některých, nebo u všech snímků v prezentaci, pravým tlačítkem myši klikněte na miniaturu a potom vyberte požadovanou možnost. Umístěte ukazatel myši na libovolnou miniaturu a zobrazí se dynamický náhled, na kterém uvidíte, jak bude pozadí vypadat, použijete-li jej pro snímek.

Obrázek jako pozadí snímku

  1. Tato podokna a karty jsou součástí dialogového okna Formát pozadí. Přepnutím podoken se změní jejich možnosti.
  2. Chcete-li na pozadí snímku použít obrázek nebo texturu místo souvislé nebo přechodové výplně, klikněte na tuto možnost.
  3. Chcete-li vložit obrázek ze souboru, klikněte na tlačítko Soubor a poté vyhledejte obrázek, který chcete přidat.

Zesvětlení obrázku

Chcete-li změnit jas nebo kontrast obrázku, použijte podokno Obrázek dialogového okna Formát pozadí. Kliknutím na tlačítko Přebarvit otevřete galerii, ve které si můžete vybrat stylizovaný efekt a v části Režimy barev klikněte na možnost Zesvětlit.

  1. Snímek s původním obrázkem na pozadí.
  2. Snímek po použití možnosti Zesvětlit.

Uložení nového motivu do souboru

Abyste mohli motiv znovu použít v dalších prezentacích a v aplikacích Word, Excel nebo ve zprávách aplikace Outlook, je třeba motiv uložit jako soubor motivu. Soubory motivu mají vlastní formát souborů – Motiv sady Office (*.thmx) – a pokud uložíte motiv do výchozího umístění, zobrazí se přizpůsobené motivy v části Vlastní v galerii Motivy.

  1. Kliknutím na tlačítko Více otevřete galerii Motivy.
  2. Otevřete dialogové okno Uložit aktuální motiv, ve kterém můžete uložit svůj motiv.
  3. Motivy, které upravujete a ukládáte, se následně zobrazí.

Po uložení vlastního motivu jej můžete použít pro novou nebo existující prezentaci tak, že otevřete galerii Motivy a kliknete na miniaturu v části Vlastní.

Toto téma je součástí kurzu PowerPoint základní
Budeme rádi když se s námi podělíte o své názory na naší FACEBOOK stránce.